sabato 12 marzo 2011

ro-it

Tocmai am pornit din China catre Japonia, catre Osaka, cand am auzit de cutremur. :(

Ce sa va zic de sudul Cinei unde am trecut pana acum? In primul rand l-am urmat pe [b]Gao Xingjan[/b], il nobel della Cina, in cautarea della [b]Montagna dell'Anima[/b]. Sunt unele lucruri interesante dar sunt si foarte multe aiureli plictisitoare si repetitive in aceasta carte de 620 de pagini. Partea interesanta pentru mine e ca traversam pe jos vaile, muntii, padurile din Sudul Cinei deci e chiar bun pentru calatorie prin China. Ne oprim in locuri archeologice. Zice ca acolo traia [b]imparatul Galben[/b]. Imparatul galben traia acum 4000 de ani si i-a invatat pe chinezi artele martiale, feng shui-ul, acupunctura. Sunt unele referinte la mituri si credinte antiche chinezesti. Mai sunt si multe altre referinte istorice, prea multe. Am vizitat unele manastiri buddhiste si unele daoiste. M-a mai dus in vizita in parcuri naturale: in [b]rezervatia ursilor Panda[/b] de pilda. Am vazut o cascada imensa, splendida. Am fost in regiunea autonoma a minorantei miao (au un nume simpatic seamana cu miorlaitul de pisica) unde am vazut sarbatoarea dragonului. A mai povestit de distrugerile pe care le-au facut cei de la Revolutia culturala. Am parcurs practic distanta [b]de la Wuyi la Shanghai[/b] dar in Shanghai nu ne-am oprit ca a zis ca nu e nimic de vazut acolo.

Pe parcurs m-am oprit mai mult in [b]Souzhou[/b] unde este o manastire taoista din lemn, foarte dragutza si monument Unesco. Zice-se ca e una din cele mai importante manastiri din Cina.
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/%E9%9D%92%E5%9F%8E%E5%B1%B1.jpg/200px-%E9%9D%92%E5%9F%8E%E5%B1%B1.jpg[/img]
Aici s-a nascut celalt autor chinez pe care l-am citit [b]Quando ero imperatore- Su Tong[/b]. Mi-a placut mult stilul in care scrie. Povestea vorbeste de un imparat devenit imparat din greseala dar care visa mereu sa fie artist la circ. In sfarsit cand fratele sau il alunga de pe tron reuseste sa deschida el insusi un circ si ssa fie el funnambolo. In roman sunt multe scene de groaza ca in povesti. Su Tong vi-l recomand cu placere dar se zice ca Mogli e concubine e cartea lui mai celebra, s-a facut si film dupa acea carte Lanterne rosse.

Acum merg in Japonia dar ma voi mai intoarce in China

Nessun commento:

Posta un commento