venerdì 18 settembre 2009

Sicilia (Italia) La famosa invasione di orsi in Sicilia de Dino Buzzati

Vanatorii lu' Granduca l-au prins pe printul usrulet Topbia . Regele ursilo Leonzio de stirpe nobila, il cauta disperat peste tot. Pana la urma decide sa coboare din munti si sa atace cu o armata de 300 ursi orasul. Ceea ce si reusesc sa faca mai ales cu ajutorul vrajitorului Ambrosio care desi om fiind trece de partea ursilor (deoarece Granduca l-a dat afara cand l-a avertizat despre pericol) Ursii ocup orasul. Vrajitorul nemultumit ii poarta la castelul Damei Intunecoase sperand ca ursii sa se sperie de spiritele din castel. Dar se inseala, ursii incep sa faca bal cu spiritele ursilor morti in recentul razboi; un urs chiar incepe sa ii spuna lui Leonzio ca Tobia e in T... dar tocmai bat clopotele si stafiile dispar. Atunci ei incearca la un castel unde e un motan uris si un Balaur care tocmai a mancat pe elevul pop ion din clasa III B care in acea zi a chiulit de la scoala (educativ nu?!). Deci ursii ii infrang pe astia dar ursulet nu e.
Urmeaza sa asedieze capitala de atunci a Siciliei care se numea Il Castello del Cormorano. Dupa o sapta,mana reusexsc sa intre in teatru unde Leonzio il vede dansand la circ intocmai pe fiul sau.
Aceasta scena mi s-a parut deosebit de cruda. Granduca il impusca pe ursulet in fata tatalui sau care era fericit ca tocmai il regasise.
Dar magul, care sa o spunem nu avea capacitati infinite putea sa faca doar un numar de vreji in viata si ii mai ramase o utima vraja de facut dupa care devenea om ca toti oamenii, se gandeste dat pana la urma il invie pe ursulet si e mare fericire, se face parada militara si giro-giro tondo.
Dino Buzzatti are si desene copilaresti si dragute, facute de el
Peste 13 ani in schimb ursii traind printre oameni au inceput sa se umanizeze: sa bea, sa se imbrace impopotonat, sa joace carti. Leonzio era trist de toate astea.
Mai e o scena unde el se lupta cu un balaur si il invinge dar un urs tradator il impusca pe el ( si asta e o scena prea cruda pentru o poveste de copii) , si el e pe patul de moarte. Pe patul de moarte, isi ia ramas bun de la ei si ii roaga sa se intoarca in padure de unde au venit ca tot e mai bine si mai demn acolo decat intre oameni. Si se intorc cu totii .
E draguta povestea

Nessun commento:

Posta un commento